NUORILTA EI LEIKATA!



Nuorilta ei leikata!

Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksen mukaan
💸 Opiskelijat ovat selvästi aiempaa enemmän huolissaan siitä, etteivät selviä luotoistaan ja lainoistaan.
💸 Korkojen nousu ja yhä suuremmat opintolainat näyttävät lisänneen opiskelijoiden kokemusta taloudellisesta epävarmuudesta.
💸 Jo joka kuudes (17 %) opiskelija on huolissaan siitä, että ei selviä luotoistaan ja lainoistaan.
💸 Viime vuosina opiskelijoiden toimeentulo on muuttunut velkapainotteisemmaksi, ja opintolainojen keskikoko on kasvanut.
💸 Opiskelijoiden kolme yleisintä taloudellista huolta ovat se, ettei voi elää haluamansa kaltaista elämää (46 %), ettei ole varaa odottamattomiin menoihin (40 %) ja ettei ole varaa ostaa päivittäisiä tarpeita (25 %).
💸 Kahdessa vuodessa tulojen ja menojen yhteensovittamisen vaikeaksi kokevien opiskelijoiden osuus on noussut 30 prosentista 35 prosenttiin.
💸 Vähintään kuukausittain rahojensa riittävyydestä huolehtii lähes kaksi kolmasosaa (62 %) opiskelijoista.


Kuten opiskelijat itse kertovat: "Yhä useampi opiskelija joutuu tekemään opintojen ohessa töitä oman jaksamisen ja opintojen edistymisen kustannuksella. Opintojen viivästyessä opiskelija ei valmistuttuaan saa edes osittaista lainahyvitystä. Jatkossa tilannetta mutkistaa vielä asumistuen suojaosan poisto. Sen seurauksena opiskelija menettää asumistukeaan, jos hän tienaa yli 500 euroa kuukaudessa."

Heikossa tilanteessa olevia lyödään myös kepillä: "Osa opiskelijoista opiskelee opintotuen sijaan Kelan kuntoutusrahalla heikentyneen työ- tai toimintakyvyn takia. Nyt hallitus aikoo leikata tuen vähimmäismäärää 13 prosenttia. Yhdistettynä asumistuen leikkaukseen kuntoutujien toimeentuloon tulee merkittävä lovi."


Nuorten asettaminen yhä vaikeampaan asemaan on lyhytnäköistä, välinpitämätöntä ja suoraan sanottuna typerää. Samaan aikaan puhutaan yhä lisääntyvistä mielenterveyden ongelmista ja siitä, millaisia paineita opiskeleminen aiheuttaa. Taloudellinen epävarmuus on myös mielenterveyttä kuormittava asia. Miten tämä yhtälö on ajateltu toimivan?

Vihreät eivät hyväksy nuorilta leikkaamista. #nuoriltaeileikata

Kommentit