ENSIMMÄISTÄ KERTAA ALUEVALTUUSTON KOKOUKSESSA!


Koska olen vasta toinen varavaltuutettu Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuustossa kutsu valtuustoon käy harvoin. No, nyt kävi!


Kuten SK:ssa isosti kerrottiin, yli puolet valtuustosta vaati kokouksessa, että hallintosääntö tuodaan käsiteltäväksi valtuustolle. (https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009926065.html) Hallintosäännön rukkaaminen mahdollistaisi sen, että valtuustolla olisi päätösvaltaa palveluverkkoon liittyen. Paperi on aiemmin lupailtu tuoda käsittelyyn muttei ole näkynyt. Aluehallituksella ei ole ollut halua tai kiinnostusta ottaa asiaan uudelleen pöydälle, jolloin valtuuston tai lautakuntien valta voisi lisääntyä nykyisestä. Parempi kai myöhään, kun ei milloinkaan.

 

Investointeja käsiteltäessä Kuuma sairaala -hanke herätti keskustelua. Kuuma sairaala tarkoittaa sitä osaa sairaalasta, jossa ensihoito, päivystys, leikkaussalit, tehohoito ja vaativa valvonta järjestetään. Suunnitelmissa on uudistaa tätä osaa ja rakentaa uutta Poriin, sairaalanmäelle. Tästä oli montaa mielipidettä ja huolia maankunnan edustajissa aiheuttaa ison rahan laittaminen Porissa sijaitsevaan sairaalaan. Yksi pelko on, että erikoissairaanhoitoon panostetaan nyt perusterveydenhuollon kustannuksella. On hyvä, että keskustelua käydään, kun on kyse isoista rahoista. Tietoa selvästi kaivataan lisää päätöksenteon tueksi.

 

Pelastustoimen palvelutaso sai myös aikaan puheenvuoroja ja äänestyksenkin siitä, palautetaanko paperi valmisteluun vai ei. Äänestin asian palauttamisen puolesta. On raskasta yhä uudelleen olla siinä tilanteessa, ettei kaikkea asiaan liittyvää tietoa ole annettu tai saatavilla. En pidä sitä, että palauttaminen aiheuttaisi tarpeen järjestää uusi kokous, pitävänä perusteena asian läpi päästämiselle. Suurin osa valtuustosta oli sitä mieltä, ettei paperia palauteta. Hyviä kysymyksiä ja huomautuksia kuitenkin kuultiin. Lopulta äänestettiin vielä toisen kerran tässä asiassa, yhden kappaleen tarkentamisesta. Äänestin, ettei yksittäisiä sanoja aleta tässä vaiheessa prosessia säätämään, eikä alettukaan.

 

Paljon keskustelua aikaansaanut palveluverkkoselvitys innoitti puheenvuoroja edelleen. En voinut sosiaalityöntekijänä olla tässä kohdassa käyttämättä puheenvuoroa sosiaalityön ja -ohjauksen paikasta tässä kokonaisuudessa. Satakunnan Kansa kirjoittaa että ”Minka Leino-Holm (vihr.) oudoksui, ettei raportissa ole juuri kiinnitetty huomiota sosiaalityöhön.” mutta itse näkisin lähinnä muistuttaneeni sen olemassaolosta. (https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009921557.html)

Lisäksi esitin vakavan toiveen, että palveluverkkoselvityksen toimenpide-ehdotusten vaikutusten arviointiin panostettaisiin nykyistä enemmän. Vaikutuksia tulee arvioida näin isoissa asioissa monista eri näkökulmista, mitä ei ole toistaiseksi tehty. Vaikutusten arviointiin tullaan kertoman mukaan vielä palaamaan.

Puheenvuoroja selvityksestä pidettiin paljon ja ne olivat pitkiä. Näin toki pitääkin olla, kun kyseessä on näin valtavan tärkeä asia. Päätöksen sanamuodoista päästiin vielä äänestämään (https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009926792.html). Äänestin pohjaesityksen puolesta koska lisäykset eivät olisi tuoneet tässä vaiheessa asiaan lisäarvoa, korkeintaan rajanneet pois niitä huomioita, joita Keskustan esityksessä ei ollut mainittu. Pitkä ja polveileva keskustelu antoi varmasti samat eväät ja enemmänkin asian käsittelemisen jatkoon. Tuli tunne, että Keskusta lähti kenties riidanhaluisena esittämään tähän kohtaan sisältöä.

 

Kokonaisuudessaan ensimmäinen aluevaltuuston kokous oli kokemuksena hämmentävä. Ilmassa oli monenlaisia tunteita ja melkoista kipinöintiä. Nuorisovaltuuston edustaja piti loppupuolella hyvän puheenvuoron siitä, miltä touhu nuorten silmin näyttää - ei ainakaan luottamusta herättävältä.

Kommentit