ALUEVALTUUSTON TOINEN KOKOUS PAKETISSA!Aluevaltuuston toinen kokous paketissa! Hyvinvointialuejohtajaksi valittiin odotetusti Kirsi Varhila, organisaatiokaavio meni läpi, hallintosääntö palautettiin valmisteltavaksi, palkkioista saatiin päätös. Ja muutama muu asia.


Kokouksesta jäi outo olo.. En kokoaikaisesti pystynyt seuraamaan kokousta. Olin kuitenkin kuulevinani monia viittauksia, joista jäi tunne, että asioita on päätetty, vaikkei niitä ole vielä käsitelty valtuuston kokouksessa.


Eihän tämä aivan yllätyksenä toki tullut.


Ymmärrän, että asioista on hyvä ja pitää keskustella etukäteen. Muuten nämä kokoukset kestäisivät 3 vuorokautta. On kuitenkin aika tarkkaa, missä menee suhmuroinnin ja demokratian raja menee. Onneksi sentään valtuuston kokouksessa pienemmilläkin on mahdollisuus ottaa kantaa. 🎙


Kokousta oli kiinnostavaa seurata. Kokouksessa näkyi tietynlaista kaavaa, minkä rohkenen olevan malliesimerkki siitä, miten populismi toimii:


1. Asia X päätetään epävirallisesti ennen kokousta pikkuryhmässä.


2. Asiasta oikeasti päättävässä valtuuston kokouksessa joku epävirallista sopimusta tekemässä ollut osapuoli sitten esittääkin jotain ihan muuta, kun mitä on ollut sopimassa.


3. Asia menee äänestykseen, mutta pienessä epävirallisessa ryhmässä tehty päätös tottakai voittaa, koska suurin osa on siihen sitoutunut.


4. Yllättävän ehdotuksen osapuoli tietää, ettei oikeasti ole riskiä, että sen uusi ehdotus menisi läpi, kun muut pitävät aiemmin sovitusta kiinni.


5. Lopputulos on se, mitä on epävirallisesti ennen kokousta päätetty. Ns. takkinsa kääntänyt saa vähän pahaa silmää. Ulospäin näyttää siltä, ettei olla oltu sopimassa mitään etukäteen.


Vai huomasitteko tämänkaltaista? Tätä voi tosin olla vaikeaa spotata, kun ei tiedä mitä kaikenlaista neuvottelua milloin mistäkin pidetään - en itsekään pysy näissä ihan kärryillä. 😅 Politiikkaan (ja elämään) kuuluu se, että mieltään voi muuttaa. Pidän viisautena sitä, että muuttaa mielipidettään, mikäli se on tarpeen paremman tiedon valossa. En tosin tiedä onko esimerkiksi tänään käsitellyihin asioihin ilmestynyt merkittävästi uutta tietoa sen jälkeen, kun epävirallisia sopimuksia on tehty. 🤔


Enivei! Suuriakin tunteita herättäneitä asioita saatiin päätettyä ja keskustelu oli vilkasta, moninäkökulmaista ja ajatuksia herättävää - Ei mikään epäonnistunut kokous siis. 🥳

Kommentit