ASIAKASTURVALLISUUS VARMISTETTAVA


 
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian vaalitavoitteet 1/3:

 

📌 Asiakasturvallisuus varmistettava: kulmakivinä kohtuullinen asiakasmäärä ja riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä

 

Turvallisuus sote-alalla on paljon muutakin, kun sitä, ettei potilas saa vääriä lääkkeitä tai hoitaja nyrkistä. Asiakasturvallisuus on lisäksi mm. sitä, että aikuissosiaalityön asiakas saa tarvitsemansa tuen riittävän ajoissa, vaikeasti päihderiippuvainen apua ollessaan vielä elossa, palveluasumisessa olevan vammaisen asiakkaan arki on vakaata, lastensuojelun asiakaslapsi ei jää yksin ja ikääntynyt asiakas voi asua turvallisesti kotonaan.

 

Henkilöstöllä tulee olla riittävästi aikaa ja osaamista tehdä työnsä niin, että kaikki osapuolet ovat turvassa. Ammattilaisten kiire, osaamisen puutteet tai heidän työn arkeensa vaikuttava resurssipula ovat riski sekä asiakkaille ja läheisille, mutta myös ammattilaisille.

 

Yksikään sote-alan ammattilainen ei halua joutua vastaamaan virkavirheestä sen takia, ettei vaan kyennyt tekemään enempää annetuilla resursseilla. 💔 Yksikään asiakas ei halua elää arkea, jossa ei tiedä, saako apua kun sitä tarvitsee. Yksikään läheinen ei halua kuulla omaisensa loukkaantumisesta tai heitteille jäämisestä, sillä käsipareja ei vaan ollut riittävästi.

 

"Asiakasturvallisuus edellyttää riittävää henkilöstöä ja asiakasmitoituksen noudattamista. Sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt varmistavat vaativan asiakastyön laadun monialaisessa ja moniammatillisessa yhteistyössä. Asiakasturvallisuuden perustana ovat ammattihenkilön korkeakoulutuksen tuoma osaaminen, ammatin eettiset periaatteet ja tutkittu tieto."

 

Sote-ammattilaisten pätevyysvaatimuksista ei tule missään nimessä alkaa tinkimään. Tässä olen ehdoton. 👩‍⚖️ Sosiaalityöntekijän, joka tekee ihmisen elämänkulkuun lopullisesti vaikuttavia päätöksiä, tulee olla sosiaalityöhön pätevöittävän ylemmän korkeakoulutuksen saanut henkilö. Sairaanhoitajan, joka arvioi ihmisten hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä, tulee olla korkeakoulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Sosionomin, joka vastaa vammaisen henkilön tai sijoitetun lapsen arjesta, tulee olla ammattikorkeakoulun käynyt sosiaalialan osaaja. Meidän tulee löytää muita keinoja vastata alati pahenevaan työvoimapulaan. Sote-alalla on paljon erilaisille osaamisille ja koulutustaustoille sopivia töitä, tehtäväkuvien tarkistaminen olisi hyvä alku. 📑

 

Ammattieettiset periaatteet ovat vahvasti sote-alan työtä ohjaavia suuntaviivoja. Sote-ammattilaisille tulee olla mahdollisuus tehdä eettisesti kestävää työtä ja nukkua yönsä rauhassa. Eettinen kuormitus on yksi merkittävä uupumiseen johtava tekijä. 😔

 

Sote-alan työ on ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja elämänkulkuun vaikuttavaa tekemistä. 💥 Sen tulee perustua parhaaseen saatavilla olevaan tietoon, ja tätä tietoa tulee päivittää jatkuvasti. Samoin kun lääkärin tekemien hoitolinjausten, myös sosiaalityöntekijän päätösten taustalla on tutkittua tietoa siitä, mitä vaikutuksia eri vaihtoehdoilla tutkimus on osoittanut olevan. Ammattilaisille tulee olla mahdollisuus päivittää tietojaan sekä osallistua itsekin tiedon tuottamiseen ja tieteen tekemiseen. Ammattilaisia tulee myös kannustaa tähän.


- Minka

Kommentit