HEI, UNOHTUIKO JOTAIN? (SO SOTESSA)


Sosiaalialan ammattilaiset ovat olleet huolissaan sosiaalihuollon unohtumisesta sote-uudistuksesta.
Eilen jälleen tuli esiin, ettei tämä huoli ole aiheeton. Saimme nähtäväksi Sosiaali- ja terveysministeriön kuvan, jolla olisi tarkoitus kertoa koko kansalle, mistä aluevaaleista on kysymys. Kuvassa oli lueteltu monenlaista hyvinvointialueille siirtyvää palvelua, paitsi sosiaalihuolto. Mukana oli pari sosiaalihuollon alle kuuluvaa palvelualuetta, mutta pääasiassa sosiaalihuolto oli häivytetty, eikä sitä sanana mainittu terveydenhuollon rinnalla. Sosiaalialan ammattilaiset älähtivät. Tänään saatiin uusi, paranneltu kuva, jonka näette yllä.

On täysin kestämätöntä, että puolet sotesta unohdetaan kerta toisensa jälkeen keskusteluista, suunnitelmista ja tiedotteista. Sosiaalialan ammattilaisten on oltava joka hetki valppaina, jotta heidän tekemänsä työ ei unohdu. Tämä on viesti sosiaalialan ammattilaisille heidän työnsä arvostuksesta - tai siis sen puutteesta. Lisäksi tämä on viesti sosiaalihuollon asiakkaille; olette unohdettavissa, tarpeenne eivät ansaitse näkyä. Suurelle yleisölle viesti on, että tämä nimeltä mainitsematon sosiaalihuolto on jotain, mikä ei koske teitä.

Kuten Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskuksen johtaja Pirjo Marjamäki on todennut, sosiaalihuollon toiminta-alue on yhteiskunnallisesti paljon merkittävämpi kuin yleensä tullaan ajatelleeksi: Sosiaalihuollon henkilöstömäärä työllisestä työvoimasta on terveydenhuollon henkilöstöä suurempi. Sosiaalihuollon nettokustannukset (6,7 miljardia) kuntien ja kuntayhtymien menoista on runsaat 40% sote-kustannuksista, lähes sama kuin erikoissairaanhoidon kustannukset (6,9 miljardia) ja kaksi kertaa suuremmat kuin perusterveydenhuollon (3,3 miljardia). Sosiaalihuolto ei todellakaan ole mikään pienen porukan asia.

Aluevaltuustoissa tarvitaan sosiaalihuollon osaamista ja asiantuntijuutta. Kaikkeen sote-tekemiseen tarvitaan sekä SO että TE -asiantuntemusta. Sosiaalihuolto ei ole terveydenhuollon kainalokeppi tai pikkuapulainen, vaan tasaveroinen kumppani. Sosiaalialan ammattilaisten on voitava luottaa siihen, ettei heitä, heidän tekemäänsä työtä ja heidän asiakkaitaan unohdeta heti, kun he kääntävät selkänsä.

Kommentit